Att kränka och bli kränkt

En artikel av historikern Dick Harrison om att bli kränkt av fakta har satt igång mina egna funderingar kring att kränka och bli kränkt.

För mig är det värsta med kränkning när man inte tar varandras erfarenheter på allvar. Personliga erfarenheter ger en annan ingång än åsikter. Fakta en helt tredje. Olika ingångar ger en mer komplex bild. Kanske är det denna komplexa bild som några vänder sig mot, genom att hävda sin egen kränkthet?

I dagarna har jag också läst på nätet om ett par i Kinna som trakasseras för vad de är och gör i sitt privatliv, fast det inte rimligtvis borde störa andras liv. Tänk att en kärleksfull relation kan vara så provocerande! När de berättar sin historia, finns det de som ifrågasätter deras erfarenheter (!) och genast tvår sina händer i sin egen medverkan till det de utsatts för. Det finns en risk att även den som fördömer deras liv, utan att själv gå till handling, bidrar till ett tonläge, där andra tar fysisk del i handlingar som inte bara kränker paret utan hela mänskligheten. Vi borde inte förstöra för varandra, bara för att vi inte förstår varandras liv.

Överhuvudtaget borde vi ägna mer tid åt att lära känna andras verklighet, istället för att ifrågasätta deras livsval. Jag inser alltmer hur lite jag egentligen förstår av hur mina medmänniskor har det, fast jag gärna vill lyssna för att försöka förstå.

För mig är Jesus en förebild i nyfikenheten på mina medmänniskor, i de samtal som återfinns i Bibeln.

Vi är komplexa varelser, med många roller. Ibland kan upplevelser från en roll hjälpa oss att förstå något som andra upplever i en annan roll. Känslan av att vara mindre värd, ha lägre status eller rent av vara förtryckt.

Kärleken till nästan borde väcka en nyfikenhet hos oss, istället för en längtan att hävda vår egen ståndpunkt, som i värsta fall inte bara sårar, utan kränker.

Vi behöver fakta, åsikter och personliga erfarenheter för att förstå den komplexa värld vi alla är en del av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s